Barion Pixel

Málnás-mangós mousse torta

málnás-mangós mousse torta

Málnás-mangós mousse torta – hűsítő torta a nyár szülötteinek

A málnás-mangós mousse torta látványos, elegáns és frissítő desszert, amely egyszerre idézi a nyár könnyedségét és a modern cukrászat letisztult stílusát. A mousse rétegek, a gyümölcsös betét és a tükörglazúr harmonikus egységet alkotnak – és bár készítése némi odafigyelést igényel, a végeredmény minden fáradtságot megér.

Forma kérdése: szilikon vagy állítható keret?

A mousse torták készítésénél nem ritka, mi több, szinte elvárt a szilikonforma használata, amely fejjel lefelé épül: a végleges teteje kerül alulra, majd a fagyasztás után kifordítva egy tükörsima felület várja a glazúrt. Ezzel a módszerrel garantáltan szép, egyenletes és hibamentes lesz a bevonat.

De ha nincs szilikonformád, akkor sem kell lemondani a mousse tortáról! Én most szándékosan állítható tortakeretben készítettem, klasszikus módon felfelé építve. A teljes fagyasztás után egy forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel könnyedén körbe lehet vágni a keret mentén, így tiszta, határozott éleket kapunk.

Málnás-mangós mousse torta: rétegek, ízek, textúrák

A torta különlegességét a gondosan összeállított rétegek adják:

  • Gluténmentes mákos piskóta (vagy hagyományos, ha nem szempont a gluténmentesség)

  • Mangó mousse, amely édes és selymes, mégis frissítő

  • Málna inzert, ami valójában a már ismert piros gyümölcs inzert málnás változata – magocskák nélkül, hogy sima legyen az állaga

A torta nem tartalmaz külön roppanós réteget, a textúráért itt a darált mák felel, amely enyhén földes ízével remekül ellensúlyozza a mangó édességét és a málna savasságát. A mák egyben vizuálisan is karaktert ad a piskótának, ami szépen tagolja a rétegeket.

A tortát így építsd fel (itt és most alulról felfelé írom le):

  • piskóta
  • mangó mousse
  • málna inzert
  • mangó mousse
  • piskóta
  • mousse

És az egészet fagyasztás után vond be tükörglazúrral, és díszítsd kedved szerint.

A tükörglazúr: megkoronázza a desszertet

A torta fagyasztott állapotban kapja meg tükörglazúr bevonatát, ami nemcsak fényes és esztétikus, hanem segít lezárni a mousse-t a külső hatásoktól. Fontos, hogy a glazúrt csak akkor öntsük rá, ha a torta teljesen fagyott, így tapad szépen és nem olvad el a felszínen.

A szeletelés viszont már más kérdés: nem fagyottan kell tálalni, de túlmelegedve sem (melegben lehet, hogy kicsit „megfárad” a torta). A tökéletes állapot valahol a kettő között van – amikor a torta már kiengedett, de még nem esett szét. Ennek eltalálása gyakorlati tapasztalat kérdése, de egy szélesebb, laposabb torta ebben sokat segíthet, mert könnyebben átmelegszik egyenletesen.

A málnás-mangós mousse torta méltó helyet foglal el a modern desszertek között. Színpompás, kifinomult és frissítő – tökéletes választás ünnepi alkalmakra, vendégvárónak vagy akár saját örömünkre is. A mák, a mangó és a málna hármasa pedig egyszerre nosztalgikus és újszerű, ami garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Gluténmentes mákos piskóta

Gluténmentes mákos piskóta

Hozzávalók
  

  • 80 gramm vaj
  • 80 gramm porcukor
  • 80 gramm tojás kb 2-3 db
  • 96 gramm mandulaliszt
  • 24 gramm darált mák
  • narancshéj opcionális

Teendők
 

  • Olvaszd meg a vajat.
  • A tojást keverd el a porcukorral. Csak keverd el, nem kell habosítani.
  • Keverd el a mandulalisztet a mákkal.
  • Add a mákos keveréket a tojásos keverékhez, és ezt is keverd el.
  • Tedd hozzá az olvasztott vajat is (szintén dolgozd össze.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire kend ki (igen, ez egy lapos korong lesz)
  • 180 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.

Jegyzetek

Ebből kb 2 db 15 cm átmérőjű piskóta jön ki.
Figyelj arra, hogy mivel ebben nincs glutén és tojásfehérje is viszonylag kevés van benne, így a végeredmény törékeny lesz a szokásos rugalmas piskóta helyett.

Mangó mousse

Mangó mousse

Hozzávalók
  

  • 200 gramm mangópüré
  • 4 gramm zselatin + víz a felduzzasztáshoz
  • 40 gramm cukor
  • 20 gramm víz
  • 31 gramm tojásfehérje
  • 120 gramm habtejszín laza habbá verve

Teendők
 

Wind hab

  • A vizet és a cukrot egy gyorsfőzőben melegítsd 120 C-ig. Vigyázz, ez egy kicsi mennyiség, hamar elfővi a vizet, úgyhogy dolgozz pontosan.
  • Amikor majdnem kész a szirup, kezdd el a tojásfehérjét habbá verni, majd a 120 C-os szirupot óvatosan csorgasd hozzá.
  • Verd kihűlésig.

A mangós rész

  • Áztasd be a zselatint és melegítsd fel a mangópürét kb 80 C-ig.
  • Keverd el benne a zselatint, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

Az összeállítás

  • A kihűlt tojásfehérje habot óvatosan keverd el a szintén szobahőmérsékletű mangós résszel.
  • Ha kész, akkor több részletben keverd hozzá a laza habbá vert tejszínt.

Piros gyümölcs inzert

Piros gyümölcs inzert

Hozzávalók
  

  • 100 gramm piros gyümölcs püré ribizli, meggy, eper, málna, fekete ribizli, stb
  • 2 gramm pektin
  • 10-20 gramm cukor

Teendők
 

  • Keverd el a cukrot a pektinnel, hogy ne maradjon csomós.
  • Kezdd el főzni a gyümölcsöt, amikor forró, öntsd hozzá a cukros pektint.
  • Főzd fel újra.
  • Öntsd szilikon formába és tedd fagyasztóba.
  • A fagyasztott formáját használd fel a kész desszertbe is (ki fog olvadni, de könnyebb dolgozni vele, mert jegesen tartja a formáját)

Fehér tükörglazúr

Fehér tükörglazúr

Elegáns megjelenést kölcsönöz a desszerteknek, ráadásul nem is nehéz elkészíteni.
Figyelem! Csak fagyasztott desszerteknél működik, a hideg szilárdítja meg még azelőtt, hogy lefolyna.

Hozzávalók
  

  • 150 gramm kristálycukor
  • 150 gramm glükóz
  • 150 gramm fehércsokoládé
  • 100 gramm tejszín
  • 75 gramm víz
  • 20 gramm porzselatin a zselatinhoz +100 gramm víz kell majd

Teendők
 

  • Áztasd be a zselatint.
  • A 75 gramm vizet, a glükózt és a kristálycukrot egy gyorsforralóban forrald fel.
  • Vedd le a tűzről, és add hozzá a zselatint.
  • Egy kancsóba mérd ki a tejszínt és a fehércsokit, majd öntsd rá a felforralt keveréket.
  • Pár perc után (kb 4-5 perc) botmixerrel keverd össze teljesen egyneműre.
  • 30-35 C-ra hűtve használhatod.
Keyword tükörglazúr

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.