Barion Pixel

Fekete erdő torta monodesszert

Fekete erdő torta monodesszert

Fekete erdő torta monodesszert – hűsítő frissesség 1 adagos léptékben

A Fekete erdő torta monodesszert a klasszikus fekete erdő torta újragondolt, elegáns és letisztult formája. Minden elemében visszaköszön az eredeti sütemény ízvilága – a csokoládé, a meggy és a krémes réteg –, ám ezúttal modern, gömbölyű köntösben, egyadagos kivitelben jelenik meg. Tökéletes választás, ha szeretnél valami ismerőset, de mégis különlegeset tálalni.

Túrómousse: a Fekete erdő torta monodesszert új alapja

A hagyományos Fekete erdő torta jellemzően habos, tejszínes tölteléket tartalmaz, ebben a változatban azonban túrómousse adja a desszert alapját. A túró tejszínesebb karaktert kapott, épp csak leheletnyi citrusos aláfestéssel – így megőrizve a frissességet, de nem tolva el túlságosan savanykás irányba. Ez a réteg adja a desszert krémes középpontját és vizuális tisztaságát, hiszen a világos színe kontrasztot teremt a sötétebb elemekkel.

Meggypuding és piros gyümölcs inzert

A gyümölcsös rétegként meggyből készült piros gyümölcs inzert került a desszert belsejébe – ez az a részlet, ami karakteresen idézi meg a fekete erdő tortát. Bár a weboldalamon általános piros gyümölcs inzert szerepel, ebben a változatban a meggy a főszereplő, méghozzá koncentrált formában, a megszokottan fanyar és telt ízvilággal.

A desszert talpa szintén fontos szereplő: kakaós tarte tészta szolgált alapként, amelybe meggypuding került. Ez a két elem együtt stabil és ízben is harmonikus alapot biztosít a túrómousse rétegnek.

Miért nincs benne roppanós betét?

A klasszikus fekete erdő torta nem tartalmaz roppanós elemet, így ennél a monodesszertnél is tudatos döntés volt ennek elhagyása a belső rétegekből. A csokoládés textúra viszont nem maradt el – a gömb tetejére étcsokoládé csorgatás került, vékony, csíkozott rétegben. Ez egyrészt ad egyfajta roppanós zárást, másrészt elegáns kontrasztot képez a hófehér túrómousse felülettel.

A fagyasztott mousse-gömb nem kapott beépített tésztaalapot, mivel a végső összeállításnál a kakaós tarte tészta és a meggypuding külön készültek el, és csak a teljes dermedés után került rájuk a mousse. Ez a megoldás egyrészt technológiai rugalmasságot adott, másrészt stabilitást is – hiszen a talp már kész, amikor a ráhelyezés történik.

Tálalás és megjelenés

A végeredmény egy látványos, gömbölyű desszert lett, amely egyszerre modern és ismerős. A csokoládécsorgatás elegáns mintát adott, a világos mousse és a sötét csokoládé kontrasztja vizuálisan is figyelemfelkeltő. Néhány darab arany lüszterport kapott zárásként, ezzel emelve ki az ünnepi vagy prémium megjelenést.

A Fekete erdő torta monodesszert tehát nem csupán egy klasszikus sütemény lekicsinyített mása, hanem egy újragondolt, modern ízélmény, ahol minden elem külön is megállja a helyét – együtt pedig egy harmonikus, krémes, gyümölcsös és csokoládés egységet alkot. Tökéletes választás, ha egy kicsit több időd van desszertet készíteni – és valami igazán különlegeset tennél az asztalra.

Kakaós tarte

Kakaós tarte tészta

Hozzávalók
  

  • 150 gramm liszt
  • 24 gramm mandula liszt
  • 70 gramm porcukor
  • 130 gramm vaj
  • 39 gramm egész tojás
  • 20 gramm kakaópor
  • 1 csipet

Teendők
 

  • A száraz hozzávalókat keverd össze, és add hozzá a hideg, felkockázott vajat. (A kakaót és a lisztet szitáld össze, hogy biztos csomómentes legyen és alaposan elkeveredjenek.)
  • Géppel vagy kézzel morzsold el, morzsás állagot kell kapnod.
  • Add hozzá a tojásokat, és ezt is dolgozd bele.
  • Ha nagyon lágy, adj még hozzá egy pici lisztet, ha pedig nem áll össze, akkor egy kevés tejet vagy vizet.
  • Formázd picit meg, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (pl. készíts belőle egy téglatest formát). Tedd hűtőbe, amíg a vaj újra kihűl.
    Az előformázás annyiból fontos, hogy a kihűlt tésztát nem kell a formázás miatt a kezeddel melegíteni, könnyebb lesz vele dolgoznod.
  • Vajazd ki a kiválasztott tarte formákat.
  • Nyújtsd ki vékonyra a tésztát (kb 2 mm), majd a formákkal szúrd ki az alját, az oldalukat pedig a tésztából vágott csíkokkal vedd körbe.
    Alaposan illeszd össze az alsó és az oldalsó részeket, majd egy késsel simítsd végig a tetejét (ezzel vágod le a tetején levő felesleget).
  • Tedd a tarte formákkal együtt sütőpapírral bélelt lemezre és szúrkáld meg az alját villával, hogy a gőz távozni tudjon.
  • 170 C-ra előmelegített sütőben süsd készre.
  • Ha kész, vedd ki a formából.
Keyword tarte

Ebbe került a meggypuding, teljesen peremig:

Meggypuding

Meggypuding

Hozzávalók
  

  • 250 ml tej
  • 250 ml magozott meggy összeturmixolva
  • 30-40 gramm keményítő függően attól, mennyire szeretnéd szilárdra
  • 2-3 ek cukor ízlés szerint

Teendők
 

  • Turmixold le a meggyet, legyen teljesen egynemű.
  • A tej egy kis részét a cukorral és a keményítővel keverd csomómentesre.
  • Add hozzá a többi hozzávalót is.
  • Egy gyorsfőző edényben folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg sűrű puding állagú lesz. (Ezt tudni fogod az állagából és abból, hogy a buborékok folyamatosan jönnek.)
  • Vedd le a tűzről, és töltsd pohárba vagy ha krémként használod, akkor hideg tálba.

A piros gyümölcs inzert meggyel elkészítve adta meg azt a varázst, amitől tényleg a Fekete erdő torta jut eszedbe:

Piros gyümölcs inzert

Piros gyümölcs inzert

Hozzávalók
  

  • 100 gramm piros gyümölcs püré ribizli, meggy, eper, málna, fekete ribizli, stb
  • 2 gramm pektin
  • 10-20 gramm cukor

Teendők
 

  • Keverd el a cukrot a pektinnel, hogy ne maradjon csomós.
  • Kezdd el főzni a gyümölcsöt, amikor forró, öntsd hozzá a cukros pektint.
  • Főzd fel újra.
  • Öntsd szilikon formába és tedd fagyasztóba.
  • A fagyasztott formáját használd fel a kész desszertbe is (ki fog olvadni, de könnyebb dolgozni vele, mert jegesen tartja a formáját)

Végül a főszereplő, a túró mousse. A citrus nem hagyható ki, enélkül eléggé gejl a vége, de inkább tejszínes, mint citromos az eredmény.

Túró mousse

Túró mousse

Hozzávalók
  

  • 350 gramm túró
  • 60 gramm porcukor
  • 60 gramm kristálycukor
  • 60 gramm citromlé esetleg limelé
  • 3 lap lapzselatin
  • 250 gramm habtejszín laza habbá verve

Teendők
 

  • A túrót a porcukorral törd át. Ha nagyon száraz lenne, akkor adj hozzá pluszban tejszínt.
  • A citromlevet a kristálycukorral forrald fel kb 80 C-ig. Csak annyira, hogy a beáztatott zselatint fel tudd benne oldani.
  • Forgasd a citromos részt a túrós részhez.
  • A tejszínt verd laza habbá, majd óvatosan, több részletben forgasd a túróhoz.
  • Töltsd formába, és tedd hűtőbe.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.